Autorski tekst Kristofera Hila, uoči njegovog dolaska u Beograd

Šta se nadam da ću uraditi kao američki ambasador u Srbiji

U autorskom tekstu za Tampa Bej Tajms od 28. marta, novi američki ambasador u Kristofer Hil objasio šta želi da postigne tokom svog mandata u Srbiji. Tekst prenosimo u celost. Prevod — „Svedok“

___________________________________________________________________

Moja supruga i ja napustićemo svoj dom na Treasure Island-u (u prevodu — Ostvro s blagom) u narednih nekoliko dana i uputićemo se u Beograd, Srbiju, gde ću preuzeti svoju novu dužnost u Ambasadi Sjedinjenih Država. Počastvovan sam što me je predsednik zamolio da ponovo služim, a Senat me je potvrdio da vodim veoma jak tim diplomata u toj misiji. Posebno sam počastvovan što služim s obzirom na izazove ovih vremena i užasnu potrebu da se glas Amerike čuje širom sveta.

Napoleon je jednom rekao o svojim okolnostima: „Moja najveća snaga je u tome što nemam saveznike“. Naravno, kao što je to pokazao njegov konačan poraz od saveza njegovih neprijatelja, on je potpuno pogrešio u svom stavu. Suočavanje sa partnerima i saveznicima je ponekad frustrirajuće, često uzima mnogo vremena, ali je od suštinskog značaja za naše interese kao globalne sile. Može izgledati teže pronaći zajednički jezik sa partnerom nego pronaći razlike sa neprijateljem. Ali kao i u našim privatnim životima, bolje je da su nečiji prijatelji brojniji od neprijatelja.

Moje dužnosti u Srbiji, zemlji u kojoj su Sjedinjene Američke Države pre samo 23 godine bile u sukobu i gde i dalje imamo neke razlike, jesu da pronađem zajednički jezik i gledam u budućnost. Možemo se rukovoditi složenim lekcijama iz prošlosti, ali treba da izbegnemo da budemo zatočeni u njima. Amerika ima mnogo prijatelja širom sveta, a naš zadatak kao diplomata je da dobro vodimo računa o tim odnosima i da ih nadograđujemo.

U diplomatiji to radimo kroz iskrene diskusije, one koje ne kriju naše razlike, već traže načine da ih prevaziđemo u interesu većeg opšteg dobra. Neslaganje ne znači biti neprijatan, niti transparentnost, još jedno dragoceno oruđe u diplomatiji, znači da moramo da iznosimo naše razlike uzvikujući ih sa krovova ili kroz oštru komunikaciju na društvenim mrežama.

Na kraju krajeva, cilj diplomatije je često da ubedi svoje sagovornike da urade nešto što ne žele. Vrlo često to nije lako kada spor postane javan. Ponekad, posmatrajući međunarodni problem izdaleka, može se činiti da je ambasador na sceni manje oštar ili otvoren od glasova u Vašingtonu. Znači li to da je ambasador nekako van takta? Moguće je, ali verovatnije je da ambasador čuva nešto često veoma potrebno u diplomatiji: kanale komunikacije.

Postoje trenuci, naravno, kada se veza ne može održati i gde nema povratka. Odnos sa Rusijom je očigledan primer. U tim okolnostima, zadatak je da ostanete blizak sa prijateljima i saveznicima, i da osigurate da se ulaganja u veze tokom godina isplate. To je razlog zašto je u diplomatiji izraz „birajte svoje bitke“ od suštinskog značaja kako bismo, kada dođe kriza, imali rezervoar dobre volje da prenesemo odnose kroz teška vremena koja dolaze.

Bilo je veoma ohrabrujuće u proteklih nekoliko dana kada su mi ljudi prišli i zahvalili mi se na mojoj službi. To je nešto normalno i najprikladnije što se kaže našim službenicima koji se raspoređuju na mesta na kojima su često izloženi opasnosti. Koliko god da sam zahvalan na ovakvim iskazima poštovanja, postoji još nešto što bih voleo da vidim od svih nas koji volimo ovu našu izuzetnu zemlju. A to je kada bismo se svi više trudili da poštujemo jedni druge i naše različitosti.

Diplomatija zaista počinje kod kuće, i kao Amerikanci sa globalnom reputacijom kao praktični rešavači problema, moramo da uradimo bolji posao da živimo u skladu sa tom reputacijom, da projektujemo svoju snagu kroz naše jedinstvo u cilju. Da parafraziram nešto što su osnivači SAD napisali, da se uvažimo mišljenja drugih. Nadam se da ćemo svi to moći bolje da uradimo, čak iako moja supruga i ja živimo u inostranstvu i što ćemo čeznuti za povratkom u ovu veličanstvenu zemlju na koju smo svi tako ponosni.

Prevod: Svedok

Izvor: Tampabay.com

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Biografija:

Tokom svoje 33-godišnje karijere, Kristofer R. Hil je prethodno služio pod četiri predsednika, republikanaca i demokrata, kao ambasador u Republici Koreji, Poljskoj, Makedoniji i, nedavno, u Iraku, pre nego što se povukao iz inostrane službe 2010. Od 2005. do 2009. Hil je predvodio američku delegaciju u pregovorima o nuklearnom oružju u Severnoj Koreji. Tokom devedesetih radio je blisko sa Ričardom Holbrukom u pregovorima sa Miloševićem u vezi sa Kosovom. Senat ga je ranije ovog meseca potvrdio za ambasadora u Srbiji.

--

--

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Svedok Online

Svedok Online

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.