У Липару откривен споменик Солунским добровољцима

СЕЋАЊЕ НА СОЛУНСКЕ ДОБРОВОЉЦЕ ИЗ ЛИПАРА

ПРИРЕДИО: Властимир Вујић

Дана 15. августа, на Велику Госпојину, у Липару се славила сеоска слава. Ове године прослава је утолико значајнија, јер се слави и 100 година од оснивања села, а том приликом је свечано откривен споменик борцима на Солунском фронту.

Програм прославе је почео литургијом поводом Храмовне славе са троструким опходом око Храма. Након литургије домаћини и гости су положили венце и цвеће на споменик погинулима у Народноослободилачкој борби. У сали Дома културе је потом одржана Свечана академија. Тачно у подне у центру села откривен је споменик солунским добровољцима.

Споменик су открили Сара Баришић, праунука добровољца Мие Баришића и Урош Микулић, чукунунук добровољца Бурсаћ Митра.

Венце на споменик су положили представници Удружења потомака солунских добровољаца Липар, представници локалне самоуправе и Удружења ветерана жандармерије „Књаз Михаило“ из Куле.

— На бронзаним таблама написана су имена и презимена две стотине једанаест солунских добровољаца оснивача Липара. Ово је први пут да овакво спомен обележје постоји у нашем селу. Сматрамо да смо овим исправили вишедеценијску неправду, рекао је Владимир Војиновић, председник Удружења потомака солунских добровољаца из Липара.

Он је нагласио да Удружење тренутно има око три стотине чланова и да је иницијатива за изградњу споменика била изузетно добро прихваћена. Томе у прилог иде и чињеница да су сва средства за сам споменик прикупили чланови Удружења, а да је изградњу платоа помогла општина Кула.

Председник општине Кула Дамјан Миљанић је рекао да не смемо заборавити све оне који су у било којем од претходних ратова дали своје животе за ову слободу у којој данас живимо и за ову Србију у којој данас живимо.

„Општина Кула је увек била и остаће партнер да помогне али без иницијативе и великог рада које су, пре свега, становници Липара, Удружења потомака солунских добровољаца из Липара, као и Месна заједница Липар уложили у претходном периоду, не би било могуће све ово урадити и организовати. Подсећамо се данас на славну прошлост и историју, на наше храбре претке који су дали своје животе да би могли данас да живимо у слободној Србији“, рекао је предсеник Миљанић.

Међу српским добровољцима у Солуну нашао се и деда аутора ових редова, који је за свој допринос одликован од Краља. Сећање на претке и поштовање њихових жртава је дужност за свако друштво и државу који желе да имају напредак. Нажалост, поштовања и сећања у Србији је мало, па је зато овај мали чин из Лапара добар симбол и путоказ како се очувати и наставити даље — државу, друштво, живот.

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.