LIČNI STAV: Dragane ŠORMAZU: “Cogito, ergo sum” — Mislim, dakle postojim

Piše: Vladan Dinić, glavni urednik “Svedoka”

“Mislim da je vreme da budem u izvršnoj vlasti. Mislim da je vreme za proevropsku vladu u Srbiji”, i da vladu treba da čine samo oni koji su spremni da odmah uvedu sankcije Rusiji i nacionalizuju NIS, „izbace 90 odsto ambasade zbog špijunaže“, „zatvore ruski špijunski centar u Nišu“ i potpišu izjavu da će raditi na što skorijem učlanjenju Srbije u EU i NATO, izjavio je u emisiji Studio Live na N1 Dragan Šormaz, eks poslanik SNS u Skupštini Srbije, kojeg u novom sazivu neće biti, jer je na izbornoj listi bio tek na 158. mestu, a SNS je osvojila “samo” 120 mandata, ali…čovek veruje da će se “uhlebiti” u izvršnoj vlasti, dakle u Vladi Srbije?!

Valjda, neće…

Cogito, ergo sum („mislim, dakle jesam“ ili „mislim, dakle postojim“) je filozofski iskaz Renea Dekarta (René Descartes; 1596–1650) koji je postao fundamentalni element Zapadne filozofije. Dekart je ovaj osnovni stav svoje metafizike najpre formulisao u delu „Rasprava o metodi“ 1637.godine. Rene pretpostavlja sumnju u sve (de omnibus dubitandum) osim u subjekt koji misli, odnosno sumnja. Tako u mišljenju svest spoznaje samu sebe kao svest i jedina izvesnost bića potiče iz svesnog mišljenja. Slično Dekartu, već je sveti Avgustin zasnovao saznanje na sa­moizvesnosti mišljenja, npr. u „De trinitate“ (X 10, 14): „Ko otuda sumnja iz ma kojeg drugog razloga, ipak ne može sumnjati u sve: da živi, seća se, poima, hoće, misli, zna, prosuđuje; jer inače ne bi mogao sumnjati ni u šta.“ Dekartova pretpostavka da je sa izvesnošću bića u mišljenju istovremeno pronađeno i biće ovog mislećeg i to kao nematerijalna supstancija (res cogitans), tako da iz „cogito ergo sum“ nastaje neko „sum res cogitans“, često je osporavana.

Prema budističkom shvatanju, iza misli nema onoga ko misli. Sama misao je onaj ko misli. Ako uklonite misao, nemoguće je pronaći onoga ko misli. Ovo budističko stanovište je dijametralno suprotno kartezijanskom „mislim, dakle jesam“.

Sumnjam da je znameniti Dragan Šormaz, kao, sad, osvedočeni NATO lobista u Srbiji iskazujući svoju misao: “Mislim da je vreme da budem u izvršnoj vlasti. Mislim da je vreme za proevropsku vladu u Srbiji” razmišljao o Dekartu, a još manje o svetom Avgustinu i da je o tome recimo čuo u školi za “tehničara za ljudske resurse — koju je završio?! Ali…

Nisam verovao da ću u svojoj pola veka novinarsko-uredničkoj karijeri (u “Novostima”, “Nedeljnom telegraf usred srede” i svom “Svedoku” i sad na portalu “Svedok online” biti, iz pre svega profesionalnih razloga “primoran”, da pišem, “lični stav” o svom starom poznaniku Draganu Šormazu…

Eks narodnom poslaniku Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, članu Odbora za spoljne poslove, Odbora za evropske integracije, Odbora za kontrolu službi bezbednosti, zamenik člana u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i šefu delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Prethodno na Tviteru Dragan Šormaz iskazao svoje filozofsko poimanje bavljenja politikom pa je napisao da buduću vladu (Srbije) treba da čine samo oni koji su spremni da odmah uvedu sankcije Rusiji i nacionalizuju NIS, „izbace 90 odsto ambasade zbog špijunaže“, „zatvore ruski špijunski centar u Nišu“ i potpišu izjavu da će raditi na što skorijem učlanjenju Srbije u EU i NATO.

Ups! Da li je to Dragan Šormaz zaboravio, kad već javno protežira ulazak Srbije u NATO (koaliciju — agresora 18 zemalja), koji je bez odluke Saveta bezbednosti UN BOMBARDOVAO našu zemlju, ubijao ljude, malu Milicu Rakić, rušio mostove, bolnice, Radio Televiziju Srbije, razarao našu zemlju i OTEO SILOM 16, 2 odsto teritorije Srbije, ili se ovde radi o izjavi DEKLARISANOG NATO LOBISTE?!

Ili, možda se radi o “neukom” čoveku koji bi da zatvori “ruski špijunski centar u Nišu (!?)”. Centra koji je uvek POMAGAO Srbiji za vreme elementarnih nepogoda, recimo, a istovremeno “ne zna” da je u Srbiji nikla baza NATO “Bond-stil” čiji je jedini zadatak da zvecka i maše oružjem?!

Uz to, slobodno kažem — ovaj neskriveni NATO lobista bi voleo da vidi novu Vladu Srbije “bez dve-tri rusofilske partije koje su ušle u Skupštinu?!” Da li tu misli na SPS, Srpsku stranku “Zavetnici”, “Dveri” ili DSS (čiji je član, da podsetimo bio, dok ga nisu isterali i isključili zbog mešetarenja?!

I, ne i na kraju: da li Dragan Šormaz zna, ako zna, a zna, nimalo ne haje za zacrtanu ZVANIČNU DRŽAVNU POLITIKU — VOJNU NETRALNOST SRBIJE, NE U NATO i KOREKTAN odnos prema Rusiji i Kini, zemljama koje su poslednja odbrana (pored Srbije) Rezoliciji UN 1244, Kosovu i Republici srpskoj?!

Na pitanje o tome što provladini tabloidi pišu o izjavi Vladimira Putina, koji je rekao da Donjeck i Luganks “imaju pravo na nezavisnost kao i Kosovo” (nevažno je što to Vladimir Putin NIJE TAKO REKAO), Šormaz kaže da ne misli da na taj način predsednik Srbije Aleksandar Vučić “priprema javno mnjenje”.

Govoreći o naslovu “Ukrajina napala Rusiju” nekoliko dana uoči početka rata u Ukrajini u tabloidu “Informer”, Dragan Šormaz je ocenio da “ko god da je napravio tu naslovnu stranu nije normalan”. I, pojasnio: da je više puta upozoravao da Rusija nije iskrena u podršci Srbiji oko Kosova, nego da je spremna da trguje, a dodaje i da su Putin i drugi visoki zvaničnici pominjali i “genocid u Srebrenici”.

Na direktno pitanje: da li očekuje da će predsednik Aleksandar Vučić doneti odluku o uvođenju sankcija Rusiji: “To ne mogu da kažem, to će izneti sam predsednik. “Moj stav je da to pod hitno moramo da uradimo i da se usaglasimo sa politikom Evropske unije”.

Oko mogućeg problema u snabdevanju Srbije naftom, Šormaz je ocenio: “Ne možemo da snosimo bilo kakve posledice”, dok je gas “preuveličana tema” i “nije normalno da plaćamo gas u rubljama”

Na pitanje da li misli da će Srbija imati dovoljno gasa tokom zime, Šormaz kaže da je čuo da se očekuje produženje starog ugovora, ali da ne veruje da je normalno “da plaćamo u rubljama”, uz lakonski zaključak: “da se “preteruje” sa tim pitanjem i u Srbiji i u Evropi, da to nije toliko veliki problem i da može biti rešen”. I ocenio: “zvanični Beograd treba da otvoreno komunicira sa EU i da Srbija kao kandidat za članstvo uđe u kvotu za nabavke gasa i lično zalaže se zalažem da Srbija reši problem preko nuklearne elektrane, “iako će Ćuta i neki da se pojave i da skaču po Srbiji sa 15 ljudi”.

Dakle, to su delići javnog nastupa srpskog predstavnika u Parlamentarnoj skupštini NATO-a…

PS: Nemam prilike (nažalost!) da svog dugogodišnjeg prijatelja, lidera SNS i novoizabranog, po drugi put, ubedljivom većinom od 60 odsto glasova — predsednika Srbije Aleksandra Vučića: “Kako je moguće da kroz kadrovski filter SNS-a prođu i ovakvi ljudi kao što je Dragan Šormaz?

I, kako je moguće da doskorašnji poslanik i član brojnih i važnih skupštinskih odbora JAVNO propoveda politiku SUPROTNU zvaničnoj državnoj i stranačkoj politici koju ovde i u svetu sprovodi predsednik Srbije?!

PS1) Upravo je juče, u subotu, u javnom obraćanju javnosti predsednik Srbije rekao — SVE SUPROTNO od Šormazovih želja!!

--

--

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Svedok Online

Svedok Online

49 Followers

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.