Mađarskom premijeru 16. septembra u Beogradu uručeno najveće srpsko odlikovan

ORDEN REPUBLIKE SRBIJE NA VELIKOJ OGRLICI!

„Ištvan Sečenji već je izjavio da su interesi Srbije i Mađarske toliko isprepleteni da moraju biti prijatelji, pa kada sadašnja mađarska vlada radi na srpsko-mađarskom prijateljstvu, ispunjava jedno veoma staro mađarsko priznanje“ — izjavio je prilikom primanja najprestižnije nagrade Viktor Orban

Piše: Vlastimir Vujić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 16. septembra Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici premijeru Mađarske Viktoru Orbanu za „izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje“.

Vučić je rekao da je Orban bio uz Srbiju, kako kaže, u momentima kada je to bilo najteže.

„Sa ponosom smo vam uručili ovaj orden. Mi se nadamo da će ovo, najviše priznanje koje Srbija može da pruži, biti podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje. A nismo imali većeg prijatelja još od Sibinjanin Janka“, naveo je on.

Orban se zahvalio Vučiću na priznanju rekavši da ga ne smatra nagradom za „ono što je do sada učinio na razvijanju srpsko-mađarskih odnosa, već za sve ono što će tek da uradi na tom planu“! Podsetio je zatim i na zadatak koji imaju Mađari i Srbi, a to je — „odbrana južnih vrata Evrope“.

„Pošto se migracije stalno iznova ponavljaju, naš zajednički zadatak je da te procese kanališemo. To je misija i Srbije i Mađarske“ — rekao je Orban.

Na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije mađarski premijer je kritikovao i sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog invazije Kremlja na Ukrajinu, rekavši da je lako o tome odlučivati na mestima (Brisel, Madrid ili Berlin) „koja su bezbedna i koja su daleko od zemlje protiv koje se embargo uvodi“ — dok su Srbija i Mađarska mnogo bliže Rusiji.

„Evropljani su energetski patuljci koji uvode sankcije protiv energetskog džina! Takva stvar ne može voditi dobrome. Nama te sankcije nanose štetu, loše su, bolne su, odnose mnogo novca i prete da progutaju sve naše uspehe postignute u poslednjoj deceniji. Sankcije koje je izmislio Zapad nisu u službi Mađarske, štaviše, vrlo štetne su po nas. Cena energenata naglo je porasla, to će nam pogoršati spoljnotrgovinski promet, time i platni bilans. Ako bi se sankcije ukinule, situacija bi se odmah poboljšala i popravila“ — rekao je Orban čiji stav radikalno odstupa od briselskog.

Vučić se nadovezao na izjavu Orbana dodavši da je Srbija u malo težoj situaciji u odnosu na Mađarsku.

Viktor je uspeo da se izbori, unutar organa Evropske unije, da preko naftovoda „Družba“ može da prima rusku naftu i ja mu na tome čestitam. Mi smo nakon uručenja odlikovanja imali sveobuhvatne razgovore i obojica znamo da je narednih šest meseci ključno za opstanak naših nacija i našeg naroda. Radićemo na svemu i sve svoje akcije ubrzaćemo po sto puta, nećemo gubiti vreme na besmislenim birokratskim procedurama, već ćemo da uradimo sve što možemo da tokom zimskog perioda pomognemo jedni drugima“ — podvukao je predsednik Srbije.

Premijer Mađarske došao je u Beograd dan nakon što su poslanici Evropskog parlamenta (15. septembra) sa 433 glasa „za“ (123 je bilo „protiv“, a 28 „uzdržano“) osudili Mađarsku zbog potkopavanja evropskih vrednosti (demokratsko nazadovanje, moguća korupcija pri upravljanju novcem EU, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina) ). Tri dana kasnije, 18. septembra, EP je preporučio Briselu da suspenduje oko 7,5 milijardi evra Budimpešti (iz unijskog budžeta za period 2021–2027.) ukoliko do 19. novembra ne reši pomenute nepravilnosti!

Viktor Orban je ocenio da je odluka Evropskog parlamenta da osudi vlast u njegovoj državi zbog tzv. podrivanja demokratije „na nivou vica“, koji čak nije ni smešan, jer, kako je rekao — dosadan je. Zašto? Pa zbog toga što se već četvrti put priča!

„U početku smo mislili da je to važno, ali sada na to gledamo kao na šalu! Razlog je u tome što se ne radi o objektivnoj presudi, već o partijskom političkom udaru, koji je već ko zna koji po redu protiv Mađarske. To pokazuju i procenti glasanja. Desničarske stranke glasale su za moju zemlju, a levičarske protiv nje. I naš raniji partijski savez u Briselu — Evropska narodna partija — sve više pravi otklon u levo. Svedoci smo da je evropska levica preuzela Evropski parlament, a to znači da će joj pored Mađarske m e t e biti i sve druge članice EU u kojima je parlamentarna većina desničarska. Protiv njih biće organizovane intifade na svakom koraku“! — zaključio je premijer Mađarske Viktor Orban.

--

--

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Svedok Online

Svedok Online

49 Followers

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.