Prećutana kapitalna knjiga: Istina o “Posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999”.

“VAŽAN JE ACA LUKAS”

Piše: Vladan Dinić

Dok su se raspojasani i raspamećeni srpski mediji danima zabavljali s knigom “tate estradnog novinarstva u nas” Vanje Bulića o “liku i delu” folk pevača Ace Lukasa, kapitalna knjiga za istoriju i budućnost Srbije ostala je prećutana u našoj (tabloidnoj stvarnosti), koja o knjizi, s časnim izuzecima ni slovo prozborila nije?! Valjda im je Aca Lukas, i Vanjinim umotvorinama o njemu važniji za prošlost, sadašnjost i budućnost srpskog roda…

O folk pevaču Aci Lukasu, zaista nemam ništa da kažem, još manje o fantamozgarijama mog starog drugara Vanje Bulića. Imam o tabloidnoj Srbiji mnogo toga, ali ovde je reč o našoj stvarnosti i budućnosti…

Istina, sasvim je moguće da je knjiga o Lukasu tiražnije štivo od NATO bombardovanja; čitanije njegovih dogodovština zanimljivijeod enormih brojki o povećanju smrtnosti od raka u Srbiji (svake godine u proseku oboli 25.561 osoba, a svake godine, opet u proseku, umre 14.349 osoba oba pola!) ali to ne bi smeo da bude slučaj kada je reč o temi koja pogađa živote ne samo nas živih nego i budućih generacija koje će živeti na našim prostorima.

“ISTINA O NATO BOMBARDOVANJU SRBIJE 1999. GODINE” tridesettroje umnih doktora nauka, profesora, uglednih Srba i naučnika u izdanju Društva za borbu protiv raka, koju su za štampu upriličili Dr Zorka Vukmirović, naučni savetnik u penziji, Institut za fiziku Univerziteta u Beogradu i Prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg, načelnik Centra za neuroonkologiju, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, uz punu podršku Društva fiziohemičara Srbije i Akdemijskom odboru SANU “Čovek i životna sredina” pod čijim pokroviteljstvom su izvršene recenzije tekstova i pripreme za štampanje, odštampa posle 20 godina uz puno “postavljenih “mina” u svetu i u Srbiji — ugledala je, na sreću — svetlo dana i bar na čas podsetila na “darove” NATO agresije koje je, svojevremeno u nedeljniku “SVEDOK” u više nastavaka obelodanjivala Dr Mirjana Anđelković — Lukić.

- Upadljivo je dugotrajno pripremanje ove mlonografije. Metaforično rečeno, provlačena je između Scile i Haribde i na kraju otvorila mogućnost da Društvo Srbije za borbu protiv raka preko donacija finalizuje zajednički poduhvat autora, inicijatora i svih poslenika u njenoj realizaciji…

- Od prve Međunarodne konferencije o oporavku životne sredine Jugoslavije (Environmental Recovery of Yugoslavia — ENRY), koja je održana septembra 2001. godine u Beogradu, za čije organizovanje je zaslužna prof. dr Jasmina Vujić sa Berkli univerziteta u Kaliforniji, zatim iznetih pojedinačnih mišljenja u proteklom periodu, Društvo je prvi put upozorilo na evidentirane štetne uticaje ratnog zagađenja na zdravlje. Ovom prilikom imamo zadovoljstvo da istaknemo požrtvovani rad preofesorke Jasmine Vujić u toku priprema i rada ove prve međunarodne konferencije i kasnije na izdavanju obimne Knjige radova u koatorstvu sa magistrom Dragoljubom Antićem… Uprkos tome što je konferencija bila podržana od tadašnjih najvših organa vlasti u Srbiji i Srpske pravoslavne crkve, izostala je primena zaključaka ove konferencije u praksi. Dosadašnje iskustvo Inicijative potvrđuje da se odnos onih, koji donose odluke, prema stavovima eksperata iz Srbije i dijaspore nije bitno promenio…

- Preporučujući ovu monografiju studentima, doktorandima i istraživačima, izražavamo nadu da će oni koji donose odluke, imati u vidu da je ovo poslednji momenat da se pokrene nacionalni projekat za istraživanje posledica po zdravlje i životnu sredinu ratnih dejastava na tlu Evrope. Rezultati ovih istraživanja bi predstavljali univerzalnu vrednost sa ciljem da se spreče sve vrste intervencija savremenim sredstvima, ističu urednici knjige Dr Zorka Vukmirović i Prof. dr Danica Grujičić.

Koliko je stanje dramatično po zdravlje ljudi u Srbiji i koliko je sveto u direktnoj vezi sa NATO bombardovanjem i osiromašenim uranijumom, ilustruju sledeći šokantni podaci iz knjige:

“Posle kardiovaskularnih bolesti, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok i oboljevanja i umiranja u našoj zemlji…Prema podacima Registra za rak, svake godine u centralnoj Srbiji oboli 25.561 osoba, a svake godine, u proseku, umre 14.349 osoba oba pola!

Recimo, 1999. novoobolelih je bilo 19.625, a 2018. 29.588 osoba!

Pomenute 1999. umrlo je 12.312 ljudi, a 2018. — 15.534!

Kako bismo se bar malo odužili onima koji su dve decenije vodili pravi rat sa “gluvima i slepima” pomenućemo ljude koji su dali sbe da se ova knjiga pojavi u javnosti, bez obzira što ovo kapitalno delo srpske pameti nije po volji srspskom tabloidnom novinarstvu i sluđenoj javnosti.

Urednici i autori monografije “ISTINA O POSLEDICAMA NATO BOMBARDOVANJA SRBIJE 1999. GODINE”:

UREDNICI: Dr Zorka Vukmirović, Prof. dr Danica Grujičić AUTORI: Prof. dr Aleksandar Popović, Prof. dr Aleksandar Ćorac, Prof. dr Biljana Miličić, Prof. dr Branka Đurović, ambasador u penziji Vladislav Jovanović, Dr Gordana Vuković, Prof. dr Danica Grujičić, Dr Dragica Nikolić, Dr Zorka Vukmirović, Prof. dr Ivana Mihajlović, Dr Jagoš Raičević, Prof. dr Jasna Adamov, Doc. Dr Jelena Beloica, Prof. dr Jelena Radonić, Prof. dr Maja Turk Sekulić, Doc. dr Maja Petrović, Dr Milica Tomašević, Dr Mira Aničić Urošević, Dr Mirjana Anđelković Lukić, Prof. emer. dr Mirjana Vojinović Miloradov, dr Mirjana Stojanović, Prof. dr Petar Pfendt (preminuo ove godine). Dr Predrag Vasić, Dr Predrag Miljković, Prof. dr Ratko Kadović, general u penziji Slobodan Petković, Prof. dr Slobodan Čikarić, Prof. dr Snežana Belanović Simić, Dr Snežana Živković, Dr Tatjana Jakšić, Dr Tijana Milićević, lektura i korektura Dr Tamara Gruden…

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.