Da li je naša Milunka Lazarević pravi junak svetske hit serije Damin gambit? (Četvrti deo)

Srpska varijanta — film “Slava kraljici!”

Milunka Lazarević

Piše: Vladan Dinić

Dok se normalniji deo ljudskog življa na zemlji bori i stahuje od svetske pandemija Kovida — 19 i oduševljava serijalom “Damin gambit” — do svetskih medija je stigla vest da je u Beogradu nedavno prikazan film, opet “šahovski” — “Slava kraljici”, posvećen velikim trijumfima gruzijske šahovske škole i trijumfu gruzijskih šahistkinja.

Film “Slava kraljici” je austrijsko-gruzijsko-srpska koprodukcija, premijarno prikazan na festivalu “Slobodna zona”.

Radnja filma događa se u istom periodu s kraja pedesetih i početkom šesdesetih, kao i u svetskom hit u TV serijalu “Damin gambit”, naravno sa mnogo manje pažnje velikih svetskih medija, jer se ne radi o bogatoj američkoj produkciji pre svega, već o “slabije platežnim kinomatografijama” Austrije, Gruzije i Srbije koje i pre svega, nemanju ogromnh količina “zelembaća” za reklamu!

Napravio sam, provere rade, svoju mini kafansku anketu, uz pitanje: “Jeste li gledali ovaj šahovski film..?”

- Naravno da jesmo: “Damin gambit”, kao iz topa odgovorila je većina anketiranih…

Kada sam im rekao, ne taj već “Slava kraljici” gledali su me, blago rečeno — zbunjeno, da ne kažem — zabezeknuto?!

Saradnica na filmu bila je, u poslednjim godinama života, naša proslavljena šahistkinja Milunka Lazarević, inače najveća pretnja Gruzijkama (Noni Gaprindašvili, primedba autora) u tom periodu da im preotme krunu šahovske vladarke sveta!

Nona Gaprindašvili

Sada, kada su neki pogledali i film “Slava kraljici”, a više puta “Damin gambit”, zanjući da se pomalo bavim pisanjem o šahu i da sam ga aktivno igrao, postavljaju mi pitanje:

- Zašto je Bet Harmon, junakinja “Daminog gambita” — crvenokosa, a upućeniji u lepotu naše šahistkinje Milunke Lazarević u to doba, ipak pitaju uz konstatuju: “Da li je uzor Bet Harmon za njen lik — bila naša Milunka Lazarević?”

Već odavno mislim, bez ikakvih opipljivih i čvrstih dokaza, da je upravo velemajstor Milunka Lazarević (šahistkinja, velemajstor, novinar — rođena u selu Šantarovac, kod Majura u blizini Jagodine 1. decembra 1932. — umrla u Beogradu 15. decembra 2018. godine) prava “Beth Harmon” u Netfliksovom hit serijalu “Damin gambit”, jer ako ipak nije, onda je sličnost i po izgledu i po “karijeri” više nego namerna…

Već sam napisao da je posle samo prva dva meseca prikazivanja TV serijala “Damin gambit”, od premijere 23. oktobra zvanično je objavljeno da su prijavljena preko 150 miliona gladalaca, što “Netfliks” objavljuje kao rekord u svom dosadašnjem radu.

Ali, nezvanično, gde ubrajam i poslovično snalažljive Balkance i Srbe, naravno, da Ruse, Indijce ili Kineze ne pominjem…da je seriju, legalno ili ilegalno pogledalo bar pola milijarde gledalaca?!

Ko se, iole, razume u šah i “mrdanje drvca” na crno-beloj tabli, zatečen je i oduševljen pričom o drevnoj igri kao, mogućem spasu iz beznađa i sa dna za devojčicu “Beth Harmon” koju kao petogodišnju klinku glumi Annabeth Kelly, a kao buduću fatalnu kraljicu (u svetu namenjenom muškarcima) Anya Taylor Joy, pedesetih, šesdesetih godina prošlog veka.

Nedavno smo više puta imali prilike da na našim TV ekranima gledamo igrani film o Bobiju Fišeru, sa “spajdermenom” Tobi Mekgvajerom u glavnoj ulozi i — ništa naročito.

Rekao bih to po srpskom: film “nit miriše, ali zato — smrdi”. Razgovaro sam s mnogim šahistima koji su poznavali Bobija lično. I ja sam imao to zadovoljstvo da se godinu družim po vazdan s neponovljivim i legendarnim velikanom Bobijem, i stekao svoje mišljenje o njemu, s kojim sam mnogo toga pričao, što sam docnije pretočio i u dve hit knjige: “Život u matiranoj zemlji”, za špansko govorno područje i veoma tiražnoj knjizi “Bobi Fišer — kralj šaha” u izdanju “Novosti”. Najkraće, film o Fišeru me nije oduševio. Još manje dugometražni “dokumentarac” o Fišeru, preplavljen izmišljotinama, ali i dirigovanim poluistinama o legendarnom Amerikancu…Ali, Bobi je druga tema, za drugi serijal Svedok online medium, kad i ako dođe vreme za to…

Vratimo se TV serijalu i “Daminom gambitu” i lavini laskavih, često neodmerenih pohvala…

Tokom sedam sati dramatične priče o odrastanju, ponuđeni su mnogi detalji iz stvarnog života šahista. Od prvih lekcija početnice do finesa analiza odloženih partija i bezbroj realno postojećih knjiga koja junakinja Beth Harmon, uprkos ogromnom talentu koji ima, mora da pročita i zapamti da bi razvila svoj dar do vrhunca.

Svojevremeno mi je jedan od najvećih šahista sveta svih vremena, višestruki prvak sveta Mihail Mojsejevič Botvinik u intervjuu za “Večernje novosti” doslovno rekao:

“Talenat jeste važan i neohodan, ali uz njega je 90 odsto mukotrpan rad!”

Ipak, vanserijska gluma šahovske kraljice u serijalu Beth Harmon (glumica Anya Taylor — Joy) ili umešnost pisca scenarija Allana Scota, umešnost režisera (Scott Frank) ili muzike, ko će ga znati, podigli su do neba — interesovanje za šahistkinje…

Ovako, kakvo je danas ludilo oko ovog TV serijala, možda je bilo je, čini mi se, samo još davne 1972. godine kada je šah iz tmina zaborava izleteo na prve stranice svih svetskih novina, časopisa i revija, kao i prva vest na TV ekranu — “Meč stoleća Boris Spaski — Bobi Fišer”.

Preciznije politički obračun Zapada i Istoka, “Sukob civilizacija” ili preko šaha obračun Amerike i Rusije…Tada je Fišer prekinuo sovjetsku dominaciju na krovu svetskog šaha…Činilo se privremeno…Ali sada su pristigli Kinezi, Indijci ili se šah vratio u svoju postojbinu i mesto rođenja.

Tako su mlade srpske šahistkinje i reprezentativke Jovana Erić i Adela Velikić dobile poziv redakcije Bi-Bi-Sija za Srbiju, da ponude odgovore milionima gledalaca “zaraženih” — TV serijalom “Damin gambit”…

Dakle, šah je — što u svoj omiljenoj frazi koriste netalentovani TV voditelji — “pravo niotkuda” — ponovo uleteo u velike medije, dakle, kao u vreme Bobijeve borbe sa sovjetskom šahovskom školom i političkim sistemom tog vremena…

Sad se nešto mislim, zašto naša srpska kinematografija ne bi mogla da uradi, kao rimejk priču o Bobiju Fišeru, koji je u Jugoslaviji bio više nego igde u svetu. I koji je da podsetim, to sam uživo gledao, na konferenciji za štampu na Svetom Stefanu, pljunuo posredstvo TV kamera svetskih agencija u odluku SAD da uvede sankcije Jugoslaviji…

Bobi je i želeo da ostane doveka kod nas, pokrenuta je inicijativa, ali je tadašnja vlast podlegla američkom pritisku i Bobi je otišao u Japan, gde je bio, opet pod pritiskom SAD uhapšen, pa je život završio na Islandu.

Bobi Fišer u Jugoslaviji 1992.

Nekadašnji ministar sporta Crne Gore, Bobijev moj dobar prijatelj i stari znanac, velemajstor Božidar Ivanović uradio je sve da se Bobju omogući da živi u Crnoj Gori, ali je, možda i baš zbog toga, ekspresno smenjen sa funkcije. Bonja Ivanović je takođe ne tako davno pisao sad već bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu da Fišera bar posmrtno rehabilituje, ali…

TV serijal “Damin gambit” svodi inače zamršene puteve komplikovane igre na jednostavan put ka vrhu sveta. Nudi privlačni i zagonetni karakter junakinje, kojoj menjaju odeću kako se penjala ka svetskom vrhu…

Naravno, da je to danas drugačije: Današnjem modernom šahu nedostaje baš ta svečana odora: zato da na čas podsetim da je Nebojša Baralić, glavni sudija Turnira kandidata za prvaka sveta u Jekaterinburgu i nedavno završenih šampionata Srbije za dame i muškarce zahtevao od učesnika da se na zatvaranju turnira pojave u odelima sa kravatama…

- Bilo je teško, ali , pojavili su se svečano obučeni, kaže Nebojša Baralić…

Dakle, može se…

Svi koji igraju šah znaju: ogromno znanje i mukotrpan rad, potrebno je za vrhunski šah, i po tome šah odvaja igru od najšire publike. Zato je šah najlepši i najprivlačniji širokoj publici kada je borba karaktera, a ne borba znanja.

Kad su ga igrali Bobi Fišer i Boris Spaski pod pritiskom Hladnog rata, ili Anatolij Karpov i Viktor Korčnoj — to su bila, zapravo dva meča: prvi — politički, drugi — rat do istrebljenja!

Ne i na kraju…

Elizabet Harmon (Anja Tejlor Džoj) je devojčica čija majka gine u automobilskoj nesreći, kada je ona imala samo osam godina. Devojčicu (u filmu Bet) odvode u sirotište gde otkriva da domar igra šah u podrumu,koji privlači štićenicu sirotišta. Ipak, domar dugo okleva da zaigra šah sa malom devojčicom, ali ubrzo shvata da je Bet — šahovsko čudo od deteta.

Kad je jedna porodica usvojila iz sirotišta, Elizabet počinje da ulazi u šahovsku arenu, postaje poznata i “kod kuće” i na strani…Njene brojne pobede omogućuju joj odlazak na turnire u Parizu i Moskvi…Istovremeno, alkohol(izam) i zavisnost prete… Već smo konstatovali u nekom od prethodnih nasgtavaka da je ljubav i prema šahu važna i valjda i zato uspeva da se probija preko 64 crno-bela i kroz šahovsku tablu i zaobiđe stranputice surovog života koji joj je, silom prilika, nametnut?

Glumica Anja Tejlor Džoj, po ocenama kritičara izvrsno glumi sramežljivost, nesigurnost i natprirodnu misterioznost glavne junakinje. Istovremeno je nesigurna u sebe, ali je gotovo nemoguće sigurna u svoju strast i veštinu.

Bet, kako sebe naziva u realnosti, govori kao da igra šah, oštrim, prodornim rafalima, smišljenim da pometu njene protivnike sa šahovske table. Ona je hladni, izolovani genije, koji najbolju šahovsku pripremu radi sama u krevetu zamišljajući šahovsku tablu na plafonu svoje spavaće sobe, pomičući figure svojim umom kroz beskonačne šahovske kombinacije dok ne pronađe taj put do pobede.

Pametna, dobro ispričana priča, sa izvrsnom kostimografijom, muzikom, scenografijom, scenariom i glumom, prava je poslastica za sve ljubitelje serija.

KRAJ

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store